Міжнародний день довкілля на географічному

25.04.2016 | 14:13

Відзначити Міжнародний день довкілля географи вирішили активними діями.

21 квітня активісти студентського екологічного гуртка географічного факультету провели екологічний вело-заїзд. Біля університетського гуртожитку № 3 учасники зібрали макулатуру у студентів і на велосипедах відвезли її у пункт прийому вторинної сировини. Окрім необхідності раціонального використання паперу та еколого-економічній вигоді від вилучення з побутових відходів вторинної сировини, студенти пропагували здоровий спосіб життя. Адже пересування на велосипедах це зручно, економно, «дружньо до природи».

22 квітня викладачі та студенти 3 курсу кафедри раціонального використання природних ресурсів і охорони природи відвідали НПП «Північне Поділля». Доцент Сенчина Б.В. організувала навчально-пізнавальну поїздку для наочного засвоєння матеріалу навчальної дисципліни «Охорона ландшафтного та біотичного різноманіття». Працівники наукового відділу НПП «Північне Поділля» Баточенко Володимир Миколайович та Дмитро Шелест розповіли про природні особливості національного парку «Північне Поділля». Цікавий екскурсійний маршрут пролягав степовими ділянками у межах Гологоро-Кременецького горбогір’я: Гора Сипуха – Лиса Гора – Підлиська Гора (Гора Маркіяна Шашкевича). В польових умовах студенти ознайомились із рідкісними для нашого регіону степовими рослинами, зрозуміли специфіку та реальні проблеми їхнього збереження на природоохоронних територіях.

На Підлиській горі вшанували також постать Маркіяна Шашкевича. На його улюбленій Білій (Підлиській) горі на честь 100-річчя від дня його народження ще у 1911 році встановлений пам’ятний хрест, що «пережив» радянські часи і досі вшановує західноукраїнського “Будителя“, письменника, поета, засновника нової української літератури в Галичині, священика УГКЦ, культурно-громадського діяча.

Подібні акції та навчальні польові виїзди сприяють формуванню у молоді екологічно-патріотичного світогляду та особистої відповідальності за збереження довкілля.

Текст і фото – Ірина Койнова і Богдана Сенчина.