Міжнародні стажування студентів кафедри туризму географічного факультету ЛНУ ім. І. Франка у Греції, Туреччині та Болгарії

27.06.2018 | 09:46

Цьогоріч кафедрою туризму ЛНУ ім. І. Франка спільно із міжнародними туристичними операторами «MouzenidisTravel», «CalypsoTourUA» та «Ideas&JourneyTravel» було організовано міжнародні стажування студентів спеціальностей «Туризм» та «Готельно-ресторанна справа» у найбільш популярних країнах літнього виїзного туризму – Греції, Туреччині та Болгарії.На сьогодні наші студенти проходять практику у відомих туристичних комплексах та переймають особливості туристичного сервісу на популярних курортах морських європейських країн.

За програмою стажувань «MouzenidisTravel» на території Греції студенти стажуються у Іракліоні та Ретимно (о. Крит). Вони виконують обов’язки трансформенів і працюють в основному лише із туристичними група із Польщі. Транфермен – це працівник готельного комплексу, який відповідає за супровід туристів від аеропорту до місця розміщення і у зворотньому порядку. Трансфермен – це уповноважений представник туроператора, у обов’язки якого входить зустріч іноземних туристів, уточнення їхніх даних; також трансфермен звіряє прибулих зі своїм списком, відриває корінець туристичного ваучера(який позначає, що турист прибув в країну призначення), вказує, де стоїть транспорт для трансферу в готель та повідомляє номер потрібного автобусу.

Після того, як автобус починає рух, він знайомить туристів з необхідною інформацією. Насамперед, повідомляє імена готельних гідів-представників туроператора та час зустрічі з ними. Залежно від тривалості трансферу, туристам може бути надана і інша інформація: загальні відомості про країну, погоду, температуру повітря та води (якщо туристи займатимуться пляжним відпочинком). Трансфермен рекомендує цікаві екскурсії, розповідає, які товари та сувеніри користуються підвищеним туристичним попитом, які предмети та товари не можна вивозити з країни тощо. Він також забезпечує туристів друкованою продукцією інформативно-рекламного характеру. Доставивши туристів у готель, трансфермен може допомогти туристам, для яких заброньовано тут номери, отримати на рецепції реєстраційні картки та дати вказівки щодо їх заповнення.

За програмою стажувань «Ideas&JourneyTravel» на території Болгарії студенти стажуються у Варні, Бургасі, Несебрі, а також в курортному комплексі «Св. Константин та Єлена». Стажери виконують обов’яки трансформенів, готельних гідів, помічниками готельних гідів, і працюють із групами туристів із всього світу.

За аналогічною програмою» студенти кафедри  «CalypsoTourUA» проходять стажування у туристично-готельних комплексах найбільш відомих курортів Туреччини – у Белеку, Кемері та Аланії. Стажери виконують обов’яки трансформенів, працюють у міжнародній команді готельних гідів, є помічниками готельних гідів, обслуговують групи туристів із Великої Британії, Німеччини, Нідерландів, Швеції, Польщі, Чехії та ін. Їхніми обов’язками є обслуговування у готелі та організація дозвілля. Для забезпечення комфортності перебування туристів у готелі працює готельний гід – представник туроператора. А за умови проживання в готелі великих груп туристів з певної країни або кількох країн, їх може обслуговувати бригада помічників готельного гіда, яка переважно складається із спеціалістів із різних країн (екскурсоводів, гідів-перекладачів). У їх обов’язки входить:

– надання допомоги туристам під час реєстрації у готелі та у вирішенні інших формальностей, пов’язаних із перебуванням у чужій країні (реєстрація в іноземній поліції тощо);
– ознайомлення з правилами поведінки у готелі, надання інформації про розміщення основних функціональних зон та служб, послуги, що тут надаються, умови їх отримання та оплати і та.ін.;

– реклама та продаж екскурсій, що організовуються туроператором, інформування про порядок їх проведення та необхідні речі, одяг, спорядження, які необхідно при собі мати під час екскурсії;

– надання консультативної допомоги у разі потреби, залагодження конфліктних ситуацій;

– уточнення часу вильоту та трансферу з готелю.

Уся робота студентів кафедри туризму ЛНУ ім. І.Франка безпосередньо з туристами у приймаючій країні, які на період стажування є представникамиміжнародних туроператорів, спрямована на забезпечення їх комфортного відпочинку та реалізацію додаткових екскурсій, турів та інших послуг, які не увійшли у вартість основного туру, що, у свою чергу піднімає престиж професії організатора туристичного обслуговування, менеджера туризму та підтверджує стандарт якості надання послуг у провідних туристичних країнах світу.