Експедиція в печеру Оптимістична

25.03.2016 | 16:25

Викладачі і студенти кафедри туризму географічного факультету ЛНУ ім. І. Франка взяли участь в українсько-болгарській експедиції в найдовшу гіпсову печеру світу Оптимістична (с. Королівка, Борщівський р-н, Тернопільська обл.). Експедиція складалася з 27 учасників.

Облаштувавшись у підземному базовомутаборі у галереї Тома Соєра району «Свіжа Вода» спелеологи розпочали дослідження.

Планом експедиції було передбачено два етапи робіт: 1) інженерні роботи на трасах – проходження важкопрохідних звужень, завалів, замитих ходів тощо, з метою підвищення мобільності пересування печерою; 2) пошукові роботи на периметрах району «Свіжа Вода»для знаходження можливих продовжень печери й виходів у нові райони.

За сім днів перебування під землею учасники експедиції виконали усі окреслені завдання. Печера Оптимістична порадувала всіх новим відкритим районом із великими та протяжними галереями. Першими свої сліди у новому районі залишили учасники полтавського спелеологічного клубу, вони ж і назвали район «Сніжним». Найдовша печера України тепер стала ще більшою. Наступним завданням залишається топографічна зйомка і нанесення нових ходів на карту.