Екоосвітній тиждень на географічному факультеті.

20.12.2018 | 11:42

На завершення вивчення дисципліни на вибір «Екологічна культура»

доцент Койнова І.Б. запропонувала студентам 2 курсу розробити та провести різноманітні екологоосвітні заходи. Студенти з ентузіазмом відгукнулись і висунули багато цікавих ідей щодо підвищення екологічної культури населення, котрі не складно втілювати у повсякденне життя.

Студенти Гавор Юлія, Голубовський Андрій, Ковалик Оксана, Мицик Ольга, Гулій Анна провели екологічну акцію «Збережи ялинку» у львівській СЗШ № 31 з 8-Б класом. Вчителька Мельничук Г.Р. підтримала ідею і на уроці біології спільними зусиллями була виготовлення екоялинка з відходів одноразового посуду. Обговорили проблеми масового браконьєрського вирубування ялинок до новорічно-різдвяних свят, необхідність мінімізації побутових відходів та сортування сміття.

Студент Віталій Ситник провів екологічний урок у 5 класі «Магерівського ЗЗСО» 1-3ст., що у Жовківському районі Львівської області за сприяння дирекції школи та вчительки Нижник Н.І. Діти мали змогу ознайомитись із правилами сортування сміття, дискутувати з приводу особистої відповідальності за поводження з сміттям, переглянути екомультфільм і на завершення спробували розсортувати вміст сміттєвого пакету на вторинні ресурси та справді відходи.

Школярам дуже сподобалось брати участь в екологічних акціях, і вони просили студентів приходити знову з цікавими екоідеями.

Студенти також випробували на семінарі інтерактивний метод екоосвіти – ділову гру «Не гарячкуй» (“Keep cool”), яку провела випускниця кафедри раціонального використання природних ресурсів і охорони природи Ольга Сенчина-Мельник. Розділившись на групи, студенти спробували керувати кліматичними змінами на планеті. Деякі команди зрозуміли глобальне значення зміни клімату та намагались зупинити цей процес, інші – керувався лише економічними цілями і суттєво загострювали проблему. Висновок, який зробили студенти – зупинити глобальні зміни клімату можна лише спільними зусиллями, працюючи разом і дещо поступаючись економічними інтересами.

Також студенти виготовили різноманітні екобуклети. Основна тема – поводження з побутовими відходами: зменшення їх утворення, відмова від поліетиленових пакетів, необхідність сортування сміття, відповідальне поводження з використаними батарейками та ртутьвмісними лампами. Буклети із правилами та рекомендаціями щодо екологічно свідомого поводження в побутовими відходами поширили серед студентів на факультеті та на вулицях Львова.

Екоосвітній тиждень завершився створенням «Екологічного кодексу». Спільні правила для усіх – економити природні ресурси, сортувати сміття, любити і берегти природу, нести особисту відповідальність за стан довкілля. Адже природа України багата і неповторна, а любити і охороняти її – означає бути справжнім патріотом!

Дякую усім активним студентам, що обрали дисципліну  «Екологічна культура» і запрошую долучатись до «екологічно культурних» студентів наступного року.

Ірина Койнова