Студентська ландшафтно-краєзнавча експедиція “Дослідження геоекологічних проблем ландшафтів Карпатського регіону України”

17.10.2019 | 15:50

З 4 по 6 жовтня 2019 р. в рамках заходів, приурочених до святкування Дня Університету, було проведено студентську ландшафтно-краєзнавчу експедицію “Дослідження геоекологічних проблем ландшафтів Карпатського регіону України” за маршрутом Львів – озеро Синевир – Чорногірський географічний стаціонар – Львів. У ній взяли участь студенти третього курсу, що обрали навчання на кафедрі фізичної географії, а також їх старші товариші, всього 19 студентів. Керівники –  доц. Костів Л. Я. та Яворський Б. І.

Околиці озера Синевир зустріли чудовими осінніми пейзажами. Студенти могли спостерігати низький рівень води в озері, обумовлений тривалою відсутністю опадів. Чиста і прозора вода в озері дозволяла розгледіти на дні раків, кілька видів форелі та інших водних жителів. Дорогою вздовж україно-румунського кордону учасники експедиції стали свідками операції прикордонників щодо затримання порушників кордону. Біля села Ділове збагатились відвідинами пам’ятного знаку “Центр Європи”.

Стаціонар зустрів студентів доброю, сонячною погодою, що дало можливість у суботу 5-го жовтня піднятись частині студентів на г. Шпиці та озеро Несамовите, іншій частині – на г. Кукуль. Увечері відбувалась підготовка до “посвяти” у фізико-географи із веселими конкурсами, піснями (в тому числі й авторськими), театральними сценками. Позитивні емоції об’єднували в дружній колектив студентів молодших і старших курсів.

Пізніше студенти 3-го курсу урочисто, в присутності старших товаришів, зачитували текст «посвяти», у якій вони обіцяли добре вчитись, поважати «батька-факультет» і «цьоцю-аудиторію», копати шурфи у повний зріст, розпізнавати викладачів зі їх фізіономічними ознаками і т.д., і т.п. Підкріпившись напоєм і кашею, звареними за таємними рецептами (успадкованими ще від середньовічних спудеїв), отримавши відмітку на видному місці, студенти офіційно отримали статус фізико-географів, після чого всі відсвятували цю подію із великим тортом.